在香港討論區查看更多
到底當屋企人係咩?
36.6K
我家姐屋企已經裝修完,佢同姐夫唔肯搬返去住,話因為而家大住個肚就唔想搬嚟搬去咁麻煩就賴死喺屋企唔走
而家疫情,家姐同我份工可以WFH,我同家姐而家基本上日日對足24小時,我已經唔係好頂得順佢啲脾氣
見佢大住個肚先唔頂嘴,驚佢有咩事又話係我搞到佢咁
姐夫同爸爸每日都要返工,媽咪就除咗每兩日去買一次餸之外都會留喺屋企

爸爸每日都會做快速,驚自己中咗招唔知可能會傳染畀我哋,返到屋企食飯都會自己坐開食其他時候都戴住口罩
相反姐夫打乞痴又唔掩住口鼻,又唔肯用公筷
早兩日爸爸開始話個鼻有啲唔舒服,就已經冇返屋企瞓,去咗開工車度瞓
姐夫琴日話喉嚨痛做快測就陽性,點知個垃圾家姐就話肯定係爸爸傳染畀佢老公,搞到佢老公中招
但係爸爸早兩日做快速都冇事,同埋又日日戴口罩都冇乜點樣接觸到姐夫
今日爸爸做快測嗰陣都驗到係兩條線,家姐就話一定係爸爸惹到佢老公,又話叫爸爸要上報希望入住隔離設施
爸爸自己都覺得病咗入住隔離設施休養都好,起碼唔使返屋企要我哋照顧佢會令到我哋多個風險中招

之後家姐話喎,佢啲朋友同佢講,冇咁快會收到電話叫爸爸入住隔離設施
所以佢想直接打去消防個度,想消防盡快安排人接走爸爸入隔離設施
其實爸爸由頭到尾都冇打算返屋企養病,亦都覺得自己要入隔離設施,但係個家姐就急不及待咁想送爸爸入去
驚死留喺屋企樓下停車場都會傳染佢咁,但係自己老公日日瞓喺佢隔籬就唔打算送埋個老公入去
仲想叫我同媽咪幫佢照顧佢老公,又係用佢大住個肚做藉口

既然你係覺得呢個屋企係咁高風險,點解你又唔同你老公搬返去自己屋企住?
有事上嚟,就話係屋企人搞到你點點點,但係完全唔諗吓自己有冇責任
今次呢件事我真係好想趕佢兩公婆走,以後冇咩都唔好再返嚟
發短訊息 引用回覆

原帖由 Baako 於 2022-3-15 02:01 PM 發表 0
我家姐屋企已經裝修完,佢同姐夫唔肯搬返去住,話因為而家大住個肚就唔想搬嚟搬去咁麻煩就賴死喺屋企唔走
而家疫情,家姐同我份工可以WFH,我同家姐而家基本上日日對足24小時,我已經唔係好頂得順佢啲脾氣
姐夫同爸爸每日都要返工,媽咪就除咗每兩日去買一次餸之外都會留喺屋企

爸爸每日都會做快速,驚自己中咗招唔知可能會傳染畀我哋,返到屋企食飯都會自 ...

裝修完又唔走?
係咪貪屋企有工人用??
發短訊息 引用回覆

原帖由 Baako 於 2022-3-15 02:01 PM 發表 0

爸爸每日都會做快速,驚自己中咗招唔知可能會傳染畀我哋,返到屋企食飯都會自 ...

你父母要種佢咁有乜辦法呀🤷🏼‍♂️
發短訊息 引用回覆

原帖由 樹上橙色烈女 於 2022-3-15 02:49 PM 發表 0

裝修完又唔走?
係咪貪屋企有工人用??

直頭就係啦🤷🏼‍♂️分分鐘家用都冇俾兩公婆攤屍咁幾過癮🤷🏼‍♂️
發短訊息 引用回覆
父母之過
發短訊息 引用回覆
被屏蔽
你父母咁縱佢可以點? 
發短訊息 引用回覆
好明顯你姐想迫人走自己食左間屋啦
但最大問題係父母縱佢
發短訊息 引用回覆

原帖由 佛肥 於 2022-3-15 07:01 PM 發表 0
叫老豆搬去你姐間屋隔離啦

好主意
發短訊息 引用回覆
賤人這世界多的是,自私自利重講到合情合理
發短訊息 引用回覆
話唔埋過多排, 佢地間屋出租埋俾人賺錢添~
發短訊息 引用回覆

由得佢玩大佢,等你老豆老母睇到佢為人,一生馬上送佢走,生死不相往來。
發短訊息 引用回覆
直頭同佢炒大鑊,叫佢地走啦
發短訊息 引用回覆

日日同中招者瞓,佢一定會中招,你快啲上報 的佢兩個 去 方倉 啦!
發短訊息 引用回覆
比我肯定趕走
發短訊息 引用回覆